Υπ. Υγείας: Νέες παρεμβάσεις για την προσέλκυση γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές

Με θεσμικά κίνητρα που αφορούν τις μεταθέσεις, τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας και τη βαθμολογική εξέλιξη συμπληρώνει το υπουργείο Υγείας τις παρεμβάσεις του για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές. Δυόμισι μήνες μετά τη θέσπιση των νέων επιδομάτων σε γιατρούς που καλύπτουν θέσεις σε άγονες περιοχές, το υπουργείο Υγείας σε σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προχθές το απόγευμα, προχωράει στην επικαιροποίηση των μη οικονομικών κινήτρων.

Ειδικότερα, όπως γράφει η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση χρόνου υπηρεσίας που πρέπει να συμπληρωθεί από τους γιατρούς που υπηρετούν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α προκειμένου να έχουν δικαίωμα μετάταξης, από τα πέντε χρόνια στα τρία. Επιπροσθέτως δίνει τη δυνατότητα μετάταξης και στους γιατρούς νοσοκομείων άγονων περιοχών κατηγορίας Β, μετά πέντε χρόνια υπηρεσίες σε αυτά. Οι γιατροί θα πρέπει να μετατεθούν έξι μήνες (έναντι ενός έτους που ισχύει τώρα) μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, διατηρώντας τον βαθμό που κατέχουν, σε υγειονομική δομή οποιασδήποτε περιφερειακής ενότητας της χώρας, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση της οικείας ειδικότητας. Ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η μετάθεση γίνεται σε κενή οργανική θέση που προσδιορίζεται από την απόφαση μετάθεσης έπειτα από εισήγηση του διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ο ενδιαφερόμενος ζητεί να μετατεθεί. Ο συντελεστής βαθμολογικής εξέλιξης των γιατρών που υπηρετούν σε άγονες περιοχές τουλάχιστον επί πέντε έτη είναι 1,3.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη χορήγηση σε γιατρούς άγονων περιοχών εκπαιδευτικής άδειας διάρκειας ενός μηνός ανά διετία, με πλήρεις αποδοχές, για συμμετοχή σε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης ή για απασχόληση σε ερευνητική εργασία, που οργανώνονται και διενεργούνται στα νοσοκομεία της χώρας. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα και είναι σύζυγοι ή συμβιούντες με γιατρούς και οδοντιάτρους που υπηρετούν σε προβληματικές και άγονες περιοχές να αποσπαστούν για λόγους συνυπηρέτησης σε υπηρεσία της περιοχής όπου υπηρετεί ο σύζυγος.

Μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να επαναπροκηρύξει τις θέσεις για προβληματικές και άγονες περιοχές που είχαν προκηρυχθεί πρόσφατα και για τις οποίες δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι από την τελευταία προκήρυξη 297 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε θέσεις σε νοσοκομεία προβληματικών και άγονων περιοχών, 91 παρέμειναν κενές καθώς δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον από γιατρούς να τις καλύψουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com